Det er på tide, at vi gør op med Forbudstidens idioti

Af Thomas Jæger, dr. Div.

Hvis der er en ting, i denne verden som er ‘Business as usual’ er det lovgivningen om rusmidler. Den har ikke været gennemtænkt eller haft noget samfundsøkonomisk eller sundhedsfagligt grundlag siden 1800-tallet.

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet rapporten ‘Narkotikasituationen i Danmark 2015’ og det har blandt andet ført til, at jeg måtte lægge øre til at TV-avisen fortæller mig, det er blevet farligere at ryge hash, fordi niveauet af THC er højere end tidligere, hvilket Politiken (18.11) rapporterede under overskriften “Hash er blevet virkelig stærk tobak.”

Og i dag (25.11) domineres Ekstra Bladets forside af et billede med teksten: “Facebook-narko slog Mille ihjel”. Harmen over historien om en ung pige, som mistede livet efter at have eksperimenteret med narko købt over sociale medier rettes i første omgang mod Facebook, fordi virksomheden ikke gør nok for at forhindre salget af ulovlige rusmidler.

Det kan forekomme kynisk at skrive om et så følsomt emne umiddelbart efter en tragedie, men Facebooks rolle er ikke det vigtigste her. Der har altid været, og vil altid være, et kæmpe marked for ulovlige rusmidler. Derfor er det vigtigste spørgsmål, hvorfor politikere på tværs af Folketinget stædigt fastholder forbudstanker, som blev introduceret i slutningen af 1800-tallet og allerede dengang var håbløst bagud.

Selvom unge og gamle i hele verden i tusindvis af år har brugt forskellige rusmidler, er politikere og meningsdannere i høj grad enige om en ting på tværs af ideologiske grænser: rusmidler er skadelige og skal forbydes (med undtagelse af sukker, kaffe, té, alkohol og tobak).

Alternativet stillede d. 19. november et beslutningsforslag om at tillade brugen af cannabis til medicinske formål. At dette ikke er vedtaget for længe siden er naturligvis absurd: at et virkningsfuldt middel ikke anvendes, fordi en fejlslagen og fejlinformeret politisk holdning gennemsyrer samfundet er en skændsel. Problemet er, at Alternativet overhovedet ikke går langt nok. Den eneste vej frem er komplet legalisering og det eneste parti i Danmark, der lader til at have indset dette er Liberal Alliance. Selvom jeg er uenig i stort set hele deres politiske dagsorden, er jeg mere end villig til at sige, at lige præcis (og kun) på dette område, er det Danmarks mest visionære parti.

For over 40 år siden erklærede den amerikanske præsident Richard Nixon krig. Han startede den fejlslagne War on Drugs. Krigen har tydeliggjort én ting: forbud virker ikke! Det betyder ikke nødvendigvis, at når en bestemt lov overtrædes, bør reglen afskaffes. Men det er nu påfaldende at, dem som taler varmt for forbud ikke har givet et eneste sagligt argument for, hvorfor disse substanser skal forblive ulovlige.

Hallucinogener kan medføre psykoser og afhængighed er noget, mange kæmper med. Men du kan også blive afhængig af alkohol, cigaretter og dåsecola, så det er ikke noget nyt. I det hele taget foretager mennesker sig mange ting, hvor der er betydelig risiko, men der er vel ingen, som mener, vi skal forbyde bjergbestigning.

Derudover er alting farligt, når det indtages umådeholdent. Muskatnød, indtages som krydderi i ganske små mængder. Men hvis du indtager muskatnød i større mængder kan det medføre alt fra en let rus, over delirium til rent faktisk at være livsfarligt. Betyder det nu også, at jeg ikke kan få muskatnød til min lasagne, blot fordi det potentielt set kan misbruges? Hvad med lightergas og lim? På samme måde kan narkotika bruges til at stimulere kreativitet, til at slappe af, eller til at udforske sig selv og omverdenen, men det kan også misbruges.

Der findes mere eller mindre sikre måder at omgås stoffer på. I kriminelle miljøer er risikoen naturligvis større, da der ikke findes nogen, som regulerer, hvad der bliver solgt. Desuden har det en skidt effekt på unge, letpåvirkelige mennesker, at de tvinges til at omgås hårdkogte kriminelle, hvis de gerne vil beruse sig i andet end billig rødvin, dåseøl og gin.

Markedet for illegale rusmidler har været der i hundredevis af år, det trives i dag og det vil findes i fremtiden. Stoppes salget på Facebook rykker det blot et andet sted hen.

Hvor det i dag er uden for nogen myndigheders kontrol og kun beriger kriminelle netværk, er det rent faktisk en mulighed, at Danmark går forrest og viser, at rusmidler kan kontrolleres. Det vil ikke løse alle udfordringer med et trylleslag, men efter mere end 100 års forbud tydeligvis ikke har virket overhovedet, er det på tide at tænke radikalt anderledes om emnet.

Fra et samfundsøkonomisk synspunkt giver legalisering god mening: der kommer penge i statskassen fra skatter og afgifter, der spares penge på at efterforske, retsforfølge og fængsle narkohandlere, og misbrugere kan i højere grad få lægehjælp, hvilket er en langt billigere og mere effektiv måde at bekæmpe misbrug på. Samtidig kan det forhindres at farlige blandingsprodukter bliver solgt på gaden.

Jeg ynder ikke at citere tegneserier, når det drejer sig om seriøse emner, og jeg ønsker på ingen måde at tage let på dette emne, men politichefen Wiggum i byen Springfield fra den animerede serie The Simpsons har sagt det bedre end nogen anden.

Derfor vil jeg gerne videregive hans ord til alle dem, der i alvor mener, forbud er vejen frem: “Ladies, please. All our founding fathers, astronauts, and World Series heroes have been either drunk or on cocaine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *